måndag 25 oktober 2010

Ta till sig utländska influenser

...är ju ingenting som står högt i kurs i Sverige idag, men det är kanske dags för svensken i sin folkdräkt att kliva ner från dalahästen. Noterbart är att åtskilliga presskommentarer från jordens alla hörn efter det svenska valet ofta innehöll drag av spydighet och rentav hån, när nu även det så rättrådiga och självgoda Landet Lagom fått ett högerpopulistiskt parti in i sin högsta beslutande församling. Kanske kan vi komma till insikt om att vi inte är alltings mått och att det kan finnas saker runt om i världen som är bra och som vi skulle kunna ta till oss.
Ett nyss timat besök i Tyskland visade att övergångsställen och inte minst fotgängare på väg mot eller över desamma var heliga. Bilisterna stannade självklart och i god tid och överhuvud taget var all interaktion byggd på det faktum att det gynnar alla parter om man samverkar i trafiken, d.v.s.visar hänsyn och generositet samt håller sig till trafikreglerna. Fotgängare respekterade röda stoppljus, cyklister tog sig fram i åtskilliga fall lagenligt, bilister visade hänsyn och all trafik flöt hur smidigt som helst. Nu är ju det inte till att tänka på att det skulle kunna bli någonting likande här i denna trafikegoismens förlovade huvudstad, men det finns människor som har drömt om Utopia och det har nästan blivit verklighet....
Tills dess gäller det att frukta för sitt liv mellan motionscyklister som anser alla cykelbanor är tävlingsbanor, fotgängare som obekymrat kliver rätt ut i gatan med ljudvolymen påskruvad för fullt i de gigantiska hörlurarna och bilister som alltid måste vara först och vet att bara ett oblitt öde tvingar dem att ta revansch för den uteblivna karriären som racerförare.
Är det att undra på att Statler & Waldorf gärna låser in sig i det trevna tjället, tänder läslampan i dunklet, öppnar en god bok, tar ett glas gott och hänger sig åt njutbara musikupplevelser?

1 kommentar:

Anonym sa...

Underbart!